Teeltadvies Categories: Orchidee
Ontwikkelingen in potwormbestrijding
Found in:19 December 2023
Sinds de gewasbeschermingsmiddelen die goed werkzaam zijn tegen potworm niet meer inzetbaar zijn in de teelt van phalaenopsis, is de beheersing van de problematiek van aangevreten wortels op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Preventie is eigenlijk het enige dat overblijft. Dit kan met teeltmaatregelen en met oplossingen die in de teelt steeds gangbaarder worden: het afdekken van de planten.
Toekomst van gewasbeschermingsmiddelen phalaenopsis
Found in:19 September 2023
Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de glastuinbouw ligt al een tijdje onder een vergrootglas. Het aantal beschikbare gewasbeschermingsmiddelen daalt al jaren en zal in het tijdspad van 2023-2027 nog eens met 40% afnemen is de doelstelling. Hoe gaan we hiermee om?
Energiebesparing in phalaenopsis
Found in:14 October 2022
Momenteel zijn de energieprijzen extreem hoog en voor de komende winter weten we niet wat ons nog te wachten staat. Het is pure noodzaak dat er flink bespaard moet worden op energie om de kostprijs van een plant nog enigszins binnen de perken te houden. Aangezien de klimaatregeling in de kas een samenspel is tussen de parameters, zoals temperatuur, vocht, licht en watergift, is het belangrijk om een strategie te bepalen waarbij deze nog steeds in balans zijn als er op vele punten energie bespaard wordt.
Een effectievere aanpak van trips door de juiste determinatie
Found in:16 May 2022
Trips determineren is lastig, omdat zowel de verschillende tripssoorten als de larven vaak veel op elkaar lijken. Een diagnose is lastig, soms onvoldoende betrouwbaar en duurt vaak (te) lang. Bij ons ontstond toen de vraag: ‘Hoe kunnen wij dit sneller en beter?’ Met deze vraag zijn wij aan de slag gegaan
Substraat phalaenopsis
Found in:1 November 2021
De kwaliteit van een plant valt of staat met een correcte toepassing van het juiste substraat met de juiste eigenschappen. Wie er even bij stilstaat beseft direct dat het ene substraat het andere niet is. Er komt namelijk niet alleen veel kijken bij de ontwikkeling van een samenstelling, ook het constant kunnen produceren en het op de juiste wijze leren gebruiken, zijn belangrijke aspecten bij de inzet van substraat. Lees hier meer over het substraat in de phalaenopsis.
Monitoring van bedreigingen
Found in:6 July 2021
Zowel in de teelt van anthurium als phalaenopsis is het belangrijk om continu de teelt te monitoren. Telers streven ernaar gedurende het jaar de teeltcondities constant te houden. Met de huidige onderzoekstechnieken kunnen bedreigingen tijdig worden opgespoord. Het vroeg onderkennen van een bedreiging is cruciaal om schade aan de teelt te voorkomen of te beperken.
Trips in phalaenopsis en anthurium – algemeen
Found in:24 February 2021
Trips is binnen de anthurium en phalaenopsisteelt een steeds groter probleem. Waar trips in phalaenopsis een aantal jaren geleden nog nauwelijks voorkwam, zien we het de laatste jaren steeds vaker. Er zijn steeds meer exotische tripssoorten, die een specialistische aanpak vergen.
Trips in phalaenopsis
Found in:24 February 2021
De tripsen zijn in te delen in twee groepen: blad- en bloembewonende tripsen. De bladbewoners leven alleen van plantensappen, terwijl de bloembewonende tripsen daarnaast ook van stuifmeel kunnen leven.
pH in anthurium en phalaenopsis
Found in:5 November 2020
Binnen de anthurium en phalaenopsisteelt word veel aandacht besteed aan de zuurgraad. De zuurgraad oftewel de pH-waarde is belangrijk voor de opname van verschillende voedingselementen
Energiebalans
Found in:25 June 2020
Bij plantengroei denken we al snel aan allerlei biologische en fysiologische processen die zich afspelen bij de groei van de plant. Dat plantengroei eigenlijk een groot stuk natuurkunde is, wordt wel eens over het hoofd gezien. De groei is in grote mate afhankelijk van de energiebalans van het gewas.
Fysiologische afwijkingen in anthurium en phalaenopsis
Found in:10 March 2020
Telers vragen steeds meer van hun gewassen: betere kwaliteit, minder arbeid, meer opbrengst. Een voorwaarde hiervoor is een optimale teeltaansturing. Het hebben van voldoende kennis van het functioneren van de plant en dus van plantenfysiologie is essentieel hiervoor. Hoe functioneren planten en hoe reageren zij op veranderingen van omgevingsfactoren?
Nieuwe ervaringen en inzichten in de voedingsstrategie
Found in:23 July 2019
De gewenste hoeveelheden (en daarmee ook de verhoudingen tussen de elementen) van de voedingselementen in een oplossing verschillen per gewas en vaak ook per teeltfase van het gewas. Door de jaren heen verandert deze gewenste samenstelling van elementen in de voedingsoplossing vanwege nieuwe inzichten, praktijkervaringen en resultaten van diverse onderzoeken. In dit artikel komen per gewas nieuwe inzichten en ervaringen aan bod.
Trips wetenschappen
Found in:13 March 2019
In dit artikel willen we de aandacht vestigen op de verschillende tripssoorten die voorkomen. Het doel is om deze vijand beter te leren kennen en daardoor ook sneller en adequater te kunnen reageren.
Herkenningskaart trips
Found in:13 March 2019
In de teelt van anthurium en phalaenopsis kan trips voorkomen. Deze kaart toont de kenmerken van een aantal trips met bijbehorende mogelijke schadebeelden en foto’s ter verduidelijking van het schadebeeld.
De invloed van pH op de teelt
Found in:29 October 2018
Naast de aandacht voor de voeding en EC die naar de planten gaat, is er ook altijd aandacht voor de pH van het voedingswater. Waarom doen we dit eigenlijk? Wat is het belang van de pH en wat is de invloed ervan op de plant?
Pythium
Found in:23 March 2018
In de teelt van anthurium en phalaenopsis kunnen verschillende schimmels en bacteriën zorgen voor aantasting van het gewas en vervolgens uitval van de planten. In dit artikel besteden we aandacht aan de schimmel pythium (wortelrot).
Plantactiviteit is nodig voor een goede gezondheid en groei van de plant
Found in:12 October 2017
Voordat we het over plantactiviteit kunnen hebben, is het goed om uit te leggen wat dit precies is. Het lijkt soms een beetje een modewoord: de planten en het klimaat moeten ‘actief’ zijn. Een actief klimaat is in feite een kasklimaat dat in staat is om vocht af te voeren. In het verlengde daarvan kunnen we dit ook op planten toepassen: een actieve plant of actief gewas is in staat om te verdampen.
Luchtvochtigheid in de teelt
Found in:30 May 2017
Luchtvochtigheid is naast temperatuur en licht de belangrijkste omgevingsfactor voor een plant om te groeien. In dit artikel staan we stil bij het belang van luchtvochtigheid en de invloed die het heeft op de plant (anthurium en phalaenopsis).
Luchtvochtigheid in de teelt van phalaenopsis
Found in:30 May 2017
Elke bedrijf gaat anders om met luchtvochtigheid. Dit komt omdat de kassen verschillend zijn en de materie anders benaderd wordt. Naast het voordeel van een hogere luchtvochtigheid voor het fotosyntheseproces, zijn er meer voordelen te noemen die specifiek voor phalaenopsis gelden.
Meten is weten
Found in:14 February 2017
Het telen van gewassen in de glastuinbouw vraagt om een goede sturing van het kasklimaat. Immers, de omstandigheden waaronder een gewas groeit, moeten zo optimaal mogelijk zijn voor een zo rendabel mogelijke teelt.
Ontwikkelingen in het bestrijden van potworm
Found in:22 November 2016
De potworm komt al jaren voor in de teelt van phalaenopsis. Bij veel telers van phalaenopsis en andere orchideeën is de populatie van muggen en larven in de teelt soms heel groot geworden.
Gezond water als basis voor een gezonde teelt
Found in:13 October 2016
Gezond gietwater is van levensbelang voor een gezonde teelt én een gezond bedrijf. Een infectie van een schimmel of bacterie in de plant, groeistagnatie of wortelafslag wordt steeds vaker in verband gebracht met het gieten van ongezond (vervuild) gietwater.
Jonge planten in plug: tips en tricks voor een voorspoedige teelt in de 12 cm pot
Found in:8 September 2016
Sinds vorig jaar zijn de aantallen in pluggen flink toegenomen en de verwachting is dat in de nabije toekomst alle phalaenopsis jonge planten in een plug worden geteeld.
Wortelproblemen
Found in:2 August 2016
Gezonde wortels zijn de basis van een gezonde plant. Het is dus van groot belang om ervoor zorg te dragen dat het wortelgestel gezond blijft.
Koeling in phalaenopsis
Found in:30 May 2016
Een phalaenopsis heeft kou nodig om van vegetatief (groei) naar generatief (bloei) te gaan. In plantentermen spreken we dan van vernalisatie.
Klimaat
Found in:24 March 2016
Het kasklimaat is één van de belangrijkste (zo niet dé belangrijkste) groeifactor voor de plant. Het loont daarom het kasklimaat te optimaliseren om zo de productie verder te verbeteren.
Hygiëne in anthurium en phalaenopsisteelt
Found in:25 February 2016
In de teelt van phalaenopsis en anthurium bestaan een aantal ziekten, waarbij een hoog hygiëneniveau van groot belang is om deze te voorkomen. Er zijn verschillende besmettingsbronnen en hygiëne maatregelen die in dit artikel uiteengezet worden.
Bestrijden voor een ‘kritische consument’
Found in:8 December 2015
Anthurium en phalaenopsis zijn teelten waar relatief weinig in hoeft te worden bestreden. Gelukkig maar, want overheid, organisaties en consumenten worden steeds kritischer als het gaat om bestrijdingsmiddelen.
Het doel van krijten
Found in:27 August 2015
Wanneer er overwogen wordt om te krijten, is het van belang te bepalen welk doel je met krijten wilt bereiken.
Nieuwe potmaten in opkomst
Found in:20 July 2015
Een aantal jaren geleden is naast de vertrouwde 12 cm maat, de 15 cm pot (Ø) opgekomen. Op dit moment zijn juist kleinere potmaten zoals de 9 cm pot (Ø) en de 6 cm pot (Ø) aan een opmars bezig.
Krijten en aantal schermdoeken
Found in:20 July 2015
In teelt van anthurium en phalaenopsis worden veelal één tot drie doeken gebruikt. De hoeveelheid doeken hangt af van de ligging van de kwekerij en het type kas.
Verschillende soorten schermdoeken
Found in:20 July 2015
De eisen die gesteld worden aan brandveiligheid binnen bedrijven, worden steeds strenger. Dit geld ook voor schermdoeken. De komende jaren dienen er voor de nieuwe brandveiligheidseisen per 2017 in Nederland weer verschillende doeken vervangen te worden.